1. Főoldal
  2. /
  3. Közérdekű
  4. /
  5. Testvértelepülésünk segítése a háborús...

Városunk jó kapcsolatot ápol testvértelepülésünk, Makkosjánosi lakóival, már hagyománynak számít, hogy ellátogatunk egymáshoz, segítjük az ott élő fiatalokat. A háború kitörésekor a Bethlen Gábor Alapból kapott támogatást úgy láttuk jónak, ha adományokra használjuk fel, amelyek azóta el is jutottak a jánosiakhoz.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (mint támogató), Bethlen Gábor Alap Bizottságának 13/2022. (02.25) számú határozata alapján, a „Magyar-magyar közösségi kapcsolatok támogatása” , nevezetesen a „Kárpátaljai gyerekek magyarságtudatának erősítése gödi tábor keretében” támogatási cél tárgyában 1.000.000,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtott Göd Város Önkormányzata (mint Kedvezményezett) részére, Göd város ukrajnai testvértelepülésén, Makkosjánosin élő diákok magyar nemzeti azonosságtudat erősítése érdekében egy hetes gödi táborozás szervezésére, a 2022. évi Szent István napi városi ünnepélyen történő részvétellel egybekötve.

A támogató tájékoztatása alapján a Kedvezményezett – a kirobbant ukrajnai háborús eseményekre tekintettel – kezdeményezhette a támogatói okiratnak a támogatási céltól eltérő, humanitárius segítségnyújtásra irányuló módosítását. Ezen módosítási lehetőséggel az Önkormányzat élt, az Önkormányzat ezirányú kérelmét pedig a Támogató jóváhagyta.

Fentiekre tekintettel az Önkormányzat az elnyert 1.000.000,-Ft összeget felhasználva egy tartós élelmiszerből, tisztálkodási eszközökből, tisztálkodó szerekből és foglalkoztató eszközökből összeállított segélyadományt juttatott el Makkosjánosi részére.

A adomány kiszállítására 2022.10.14-én került sor. Az adomány kiszállítását a Johannita Segítő Szolgálat térítésmentesen (annak minden költségét magára vállalva) átvállalta az Önkormányzattól, így a teljes 1.000.000,-Ft összeget az adományok beszerzésére tudtuk fordítani.

2022.10.14-én a Segítő Szolgálat gépjárművével Balogh Csaba Polgármester Úr és a Johannita Segítő Szolgálat operatív vezetője, Nagy Tamás indult útnak. Az adományok átadására aznap sor is került. Az adományt Makkosjánosi nevében, az Elöljáró Körzet Elöljárója Bakos Erzsébet Asszony vette át.

Megérkeztek az adományok Makkosjánosiba

Megérkeztek az adományok Makkosjánosiba

Biztosak vagyunk benne, hogy jó helyre kerültek ezek az adományok, amiben tudjuk, továbbra is segítjük testvértelepülésünket. Reméljük, hogy hamarosan rendeződik a helyzet,  és újra találkozhatunk Makkosjánosi lakóival.