Önkormányzat

Önkormányzati Költségvetés

  1. Főoldal
  2. /
  3. Városháza
  4. /
  5. Önkormányzati Költségvetés
Idén jelentős csúszással, június végén fogadta el a költségvetést a Képviselő-testület. Ez önmagában is kihívásokat jelentett volna a Polgármesteri Hivatal számára, de a csúszással együtt a nemzetközi és hazai piacon tapasztalható hirtelen áremelkedések és törvénymódosítások tovább nehezítették a tervezéssel járó munkát.

A 2022-es évi költségvetés tervezett főösszege bő 5,5 milliárd Forint.

A 2021-es évhez képest a legjelentősebb változást az infláció, és azon belül is az élelmiszer- és energiaárak emelkedése, valamint az ezek okán szükségessé vált inflációkövető béremelések jelentették. Mivel a bevételeink a Különleges Gazdasági Övezet kijelölése óta nem tudják fedezni a rendszeres kiadásainkat, a beruházási oldalon már csak azokkal a tételekkel számoltunk, amire volt eleve kötelezettségvállalásunk, vagy hatósági felszólítást kell teljesítenünk.
A tartalék soron szerepelnek még olyan összegek, aminek az elköltése lényegében önként vállalt feladatot szolgálhat, úgyhogy a döntéshozóknak továbbra is szűkmarkúnak kell lennie, hisz az el nem költött pénzekre szükség lesz jövőre, mivel a költségvetés alapján közel 1,178 milliárd forintos működési hiányunk van. 328,5 millió forint szerepel a feladattal nem terhelt tartalékok során, ami lényegében a maradványnak szánt összeg, ha annak terhére másképp nem dönt a Képviselő-testület.

Az Önkormányzat költségvetése idén végrehajtható, de nem fenntartható.