Önkormányzat

Új egészségügyi alapellátási központ létesítése Gödön

  1. Home
  2. /
  3. Városháza
  4. /
  5. Önkormányzat
  6. /
  7. Önkormányzat által elnyert pályázatok
  8. /
  9. Új egészségügyi alapellátási központ...

Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 program keretében megvalósuló gödi projektek

Új egészségügyi alapellátási központ létesül Gödön

2019.09.27.

Átadták az új gödi Egészségházat

Szeptember 25-én ünnepélyes keretek között átadták a Gödi Termálstranddal szemben felépült egészségügyi alapellátási központot. A projektre 2017-ben sikeresen pályázott az önkormányzat. A Pénzügyminisztérium 199 millió forintos támogatáshoz a város 201 millió forint összegű saját forrást biztosított a modern közintézmény megvalósításához.

Az alacsony üzemeltetési költséggel működtethető, akadálymentes épületben gyermekorvosi, háziorvosi és fogorvosi rendelő, valamint védőnői szakszolgálat kap helyet. A projekt részeként egészséges életmódra és prevencióra irányuló szemléletformáló programokat is szerveznek majd az intézményben.

Az átadáson Markó József polgármester tartott ünnepi beszédet. Ismertette az alapkőletételtől a szalagátvágásig eltelt időszak legfontosabb lépéseit. Szólt arról is, hogy tavaly tavasszal több látványterv készült, amelyeket a gödi lakosok véleményezhettek. A többség az itt látható építészeti megoldást választotta. Az Egészségház megépülésével lehetővé vált egy további háziorvosi körzet kialakítása, amire az utóbbi években megnövekedett lakosságszám miatt van szükség. A polgármester végezetül megköszönte a város valamennyi egészségügyi dolgozójának, hogy helytállnak a mindennapokban. Az épület átadásán a sajtó mellett a helyi háziorvosok többsége, ápolók, védőnők és az ellátandó körzet lakosságából többen részt vettek.

Az Egészségház tervezése és kivitelezése során a feladat egy olyan épület megalkotása volt, amelyben az energiatakarékos üzemelés, kényelmes használhatóság és a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatás egyszerre valósul meg. A tervező Südi Olivér építész, kivitelező a Szemper Plusz Építőipari Kft. volt.

A külső épületszerkezetekben alkalmazott magas minőségű szigetelőrendszer és a megújuló környezeti energiát hasznosító hőszivattyús rendszer kiemelkedően gazdaságos üzemeléssel biztosítja az épület fűtését és hűtését.

Az épületben alkalmazott hővisszanyerős légcserélő rendszernek köszönhetően a szellőztetés is gazdaságosan valósul meg, mivel a használt levegő hőenergiáját is hasznosítja a gépészeti rendszer. A tetőre telepített, „okos” vezérléssel ellátott polikristályos napelemrendszer még felhős időben is kedvezően hasznosítja a napenergiát, és kiemelkedően gazdaságos módon tudja ellátni az energetikai rendszert.
A most átadott Egészségház a legmodernebb elemekkel és berendezésekkel, gondos előkészület, tervezés, építésszervezés és kivitelezés eredményeként épült meg, s ezzel Göd legkorszerűbb közintézménye lett.

2019.04.10.

Az építkezés jelenleg 60%-os készültségen áll. A kedvező időjárás miatt folytatódnak a födém külső szigetelési munkák, mellyel párhuzamosan haladnak és lassan befejeződnek a belső gépészeti és elektromos kivitelezési munkák is. A külső közművek elkészültek az ingatlanon belül.

2018.11.12.

Az új intézmény négy modern orvosi rendelőben fogadja 2019. őszétől a gyógyulásra váró gyermekeket és felnőtteket. Göd Város Önkormányzata 198 917 962 Forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert e nagyszabású beruházásra.

Sikeres pályázatot nyújtott be az Önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében című pályázatra Göd Város Önkormányzata, amelynek keretében gyermekorvosi-, háziorvosi-, fogorvosi rendelő és védőnői szakszolgálatot működtető épület nyílik majd.

A zöldmezős beruházás keretében akadálymentes, modern, alacsony üzemeltetési költséggel működő intézmény létesül a Gödi Termálstranddal szemben. A projekt részeként egészséges életmódra és prevencióra irányuló szemléletformáló programok is megvalósulnak.

A PROJEKT CÍME: Új egészségügyi alapellátási központ építése Gödön
A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI HELYE: 2131 Göd, hrsz. 6603

A projekt kezdésének dátuma: 2018.08.28.
A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2019.10.15.

A támogató neve: Nemzetgazdasági Minisztérium

A támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból

További információ kérhető:
Popele Julianna projektmenedzser
Espár Zsolt műszaki koordinátor