Díszpolgárok

Ambrus László

A szakmájában idehaza és külföldön is elismert vízügyi főmérnöknek elévülhetetlenek az érdemei abban, hogy a gödi termálkút létrejött. A korabeli feljegyzések tanúsága szerint a DIB Duna Balparti Területi Bizottsága már az 1960-as években szorgalmazta termálkút fúrását Gödön, ám jó darabig senki sem állt a megvalósítás élére. Mígnem Ambrus László vállalta a szakmai irányítást.
A Vízkutató és Mélyfúró Vállalat vízügyi főmérnökét határozott, alkotó természetű embernek tartották munkatársai, olyannak, akit egész élete során az alkotás vágya vezérelt. Szakmai elismeréseit és kitüntetéseit nem csupán idehaza, hanem külföldön is vízfakasztásaiért kapta, utóbbi esetekben többnyire az aszállyal küzdő országokban.
A Gödön élő Ambrus Lászlóról kevés életrajzi adatot tudunk, de azt például igen, hogy amikor 1956. október 28-án Alsógödön megalakult a Forradalmi Nemzeti Bizottság, Zádori Bertalan elnök elnökletével, akkor ő is ott volt a bizottság tagjai között.
Maga a kútfúrás Gödön közel két éven át tartott, mígnem 695 méteres mélységből a felszínre tört a kénes hőforrás, egészen pontosan 1978. május 15-én. 1979-ben kezdődött meg a mai termálstrand tervezése, majd kivielezése, és 1983 júniusában vehették birtokukba a gödiek a 25 x 12,5 méteres medencét, s megépült az első faházas öltöző is. 1988–89-ben a vízhozam növelése érdekében átalakították a kútfejet, és munkába állt a vízforgató és a vízszűrő berendezés is.
Ha annak idején Ambrus László nem teremti elő a kútfúrás költségkeretét, illetve irányítja annak szakmai kivitelezését, ma nagy valószínűséggel nem lenne termálvizünk. Az azóta eltelt évtizedek során sokunk számára nyújtott és nyújt ma is pihenést, feltöltődést, sportolási lehetőséget a strandfürdő. (Jegyezzük meg itt, hogy környék üdülőkörzeteinek strandjai közül egyedül a gödinek a vize kapott eddig elismert ásványvíz minősítést. A kút vízhozama egyébként 500 l/ perc.)
Egyfajta emlékeztetőként idézünk alább egy rövid részletet a Dunakanyar című újság egyik 1989-es számából: „(A gödi) termál project főként üdülési célú termálfürdő-, illetőleg strandfejlesztést irányoz elő a területen. Ezzel összhangban biztató területfejlesztési elképzelések körvonalazódtak. A részletes rendezési tervek szerint a hőforrás környékén termálfürdő központot alakítanak ki, amelynek létesítményei helyi és idegenforgalmi igényeket egyaránt kielégítenének. A részletes elképzelések között szerepel 8000 fő befogadóképességű strand. A vízminősítés eredményétől függően gyógymedencéket is terveznek, továbbá lesz ezer férőhelyes kemping, sportterület, 240 férőhelyes termálszálló, vállalati és egyéb üdülők, szabadidőközpont, szabadtéri színpad, sportcsarnok, valamint egy mesterséges tó.” Eddig az idézet, – mertünk nagyot álmodni.
A gödi termálstrand máig tartó története alapozta meg Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének döntését 2000-ben, amikor a grémium Ambrus Lászlónak posztumusz díszpolgári címet adományozott, amelyet özvegye vehetett át. Ambrus László nevét ma Gödön utca őrzi.