Pro Urbe

Bagócsi Sándor

1950-ben született a Tolna megyei Murgán, ahonnan a család 1960-ban költözött Gödre. Bagócsi Sándor 1975-ben szerzett testnevelő tanári diplomát. Tanári pályájának harmincöt éve során első és egyben nyugdíjba vonulásáig egyetlen munkahelye a Németh László Általános Iskola, amelynek korábban maga is diákja volt.
Kamaszkorától kezdve futballozott, ám az 1980-as években egy súlyos sérülés miatt abba kellett hagynia az aktív sportolást.
Olvasóink közül sokan számon tartják, hogy a GSE női kézilabdacsapata az elmúlt bő húsz évben az országos bajnokságokon az NB I/B-ben, illetve az NB II.-ben szerepelt. Bagócsi Sándor, a „kézilabda nagymestere” az 1970-es évektől a gödi sportélet egyik meghatározó személyisége volt, s 1976-tól egészen 2008-ig volt a női kézisek edzője. (2009-től mindmáig Tősér Tibor látja el az edzői feladatokat.)

Bagócsi irányításával lányaink 2000 és 2005 között, 2014 és 2020 között pedig hat bajnoki szezonban játszottak az NB I/B-ben. A sikeres szereplés a vezetőedző személyének és a játékosok kiemelkedő teljesítményének köszönhető. 1988-ban Bagócsi Sándort választották a GSE elnökévé, és ezt a posztot 1994-ig töltötte be. Mindenképpen említést érdemel, hogy leánya, Barbara annak idején szintén kézilabdázott.
Egy, a Gödi Körképnek adott interjúban így vall fiatalkoráról: „Tízéves voltam, amikor 1960-ban Gödre költöztünk. A felsőgödi 1. számú Általános Iskolába jártam, ahol Zsigmond László válogatott atléta volt a testnevelő tanárom, aki hamarosan meghatározó példakép lett a számomra. Innen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumba kerültem, ahol a sport szeretetét Apródi Jenő erősítette bennem. Majd egyenes út vezetett a Testnevelési Főiskolára. A gimnáziumban a rengeteg torna, labdarúgás, futás a Margitszigeten – mind-mind egyértelművé tette, hogy nekem a sporttal kell foglalkoznom. Hetvenegyben katona lettem, majd jöttek a főiskolás évek. Hetvenötben diplomáztam, de ’73-tól már a gödi kézilabdásokat edzettem. A TF után a Németh László Általános Iskola elődjében lettem testnevelő, Gazdag István utódaként.”

Bagócsi Sándor edzői pályafutásának évtizedeiben szinte minden korosztállyal foglalkozott, s talán nem mindenki tudja róla, hogy Gödön egy amatőr jégkorongcsapatot is létrehozott. Az okleveles testnevelő tanár, sportvezető és edző munkájának elismeréseként 2002-ben Gödért Emlékéremben részesült, majd 2011-ben átvehette a Pro Urbe-díjat is.