Díszpolgárok

Híres (Hrabusa) László

  1. Főoldal
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Hírességek
  6. /
  7. Híres (Hrabusa) László

1917. július 5-én született Újpesten. Szüleivel szegényes körülmények között laktak a Megyeri úton. Néhány esztendő múlva a család Felsőgödre költözött. Híres (Hrabusa) László dolgozott szatócsboltban, csomagolt és cipekedett, hogy vehessen magának cipőt és ruhát, s maradjon valamennyi pénz tandíjra is. Igazi örökmozgó gyerek volt, sokat futkározott, focizott, de szeretett rajzolni is.
Abban az időben gyakorta nyaralt Felsőgödön a Corvin Áruház egyik osztályvezetője, akinek egy alkalommal megmutatta a rajzait, s azok megtetszettek neki, ezért az áruház alkalmazta őt kirakatrendező dekoratőrnek. Egyszer elindult futásban egy házi sportversenyen, ám csúnyán elmaradt saját várakozásától, ezért titokban edzeni kezdett.
Tizenhat éves korában, 1933-ban benevezett egy tehetségkutató versenyre, ahol 3000 méteren 10’36”-os idővel győzött. Még az év őszén megnyert egy mezei futóbajnokságot is. Rövidesen tagja lett az UTE atlétikai szakosztályának. A következő három évben mezei síkfutásban 800, 1500 és 3000 méteres távokon összesen kilenc országos ifjúsági bajnoki címet szerzett, nem egyet közülük új országos rekorddal, majd 1938-ban 3000 méteres akadályfutásban felnőtt bajnok lett. Abban az évben volt először tagja a magyar atlétikai válogatottnak.

Bár számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kimagasló sikereket, ám mivel a második világháború miatt az 1940-es és az 1944-es nyári olimpiát nem rendezték meg, az ötkarikás játékokon való részvétel kimaradt sportpályafutásából. Legalábbis középtávfutóként…
Ugyanis alig 31 évesen, 1948-ban már a jugoszláv válogatott, 1956 és 1962 között pedig a román válogatott futóinak edzője. Tanítványa volt például a jugoszláv Franjo Mihalić, aki 1956-ban a melbourne-i olimpián ezüstérmes lett maratonfutásban.
A legsikeresebb hazai tanítványai Csányi György, Jeszenszky László, Szentgáli Lajos, Mecser Lajos és Zemen János voltak. A sportvezetéssel nem volt felhőtlen a kapcsolata, mellőzték, tanítványaival nem jutott ki olimpiára. Véleménye szerint, ha jelen lehettek volna a mexikóvárosi olimpián, tanítványa, Mecser Lajos éremmel tér haza.
Érdekességként megemlíthető, hogy dr. Török Ferenc, az öttusaválogatott akkori szövetségi kapitánya Híres Lászlót kérte fel arra, hogy készítse el a futószám edzéstervét, s a csapat annak alapján készült fel a szöuli olimpiára, ahol a Martinek János, Mizsér Attila, Fábián László hármas aranyérmet szerzett.

Híres László kiválóan rajzolt és fotózott, sportkarikatúrái ismertek és kedveltek voltak. 1955-ben az atléták közül elsőként kapta meg a „Magyar Sport és Testnevelés Kiváló Dolgozója” kitüntetést. 1961-ben elnyerte a mesteredzői címet. 1987-ben „A magyar atlétikáért” díszplakett arany fokozatával tüntették ki. Göd városa 2002-ben díszpolgári címmel ismerte el sportvezetői és edzői tevékenységét. Budapesten hunyt el 2008-ban. Hamvai a felsőgödi Jácint utcai temetőben nyugszanak.