Díszpolgárok

Híres (Hrabusa) László

  1. Főoldal
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Hírességek
  6. /
  7. Híres (Hrabusa) László

1917. július 5-én született Újpesten. Szüleivel szegényes körülmények között laktak a Megyeri úton. Néhány esztendő múlva a család Felsőgödre költözött. Híres (Hrabusa) László dolgozott szatócsboltban, csomagolt és cipekedett, hogy vehessen magának cipőt és ruhát, s maradjon valamennyi pénz tandíjra is. Igazi örökmozgó gyerek volt, sokat futkározott, focizott, de szeretett rajzolni is.
Abban az időben gyakorta nyaralt Felsőgödön a Corvin Áruház egyik osztályvezetője, akinek egy alkalommal megmutatta a rajzait, s azok megtetszettek neki, ezért az áruház alkalmazta őt kirakatrendező dekoratőrnek. Egyszer elindult futásban egy házi sportversenyen, ám csúnyán elmaradt saját várakozásától, ezért titokban edzeni kezdett.
Tizenhat éves korában, 1933-ban benevezett egy tehetségkutató versenyre, ahol 3000 méteren 10’36”-os idővel győzött. Még az év őszén megnyert egy mezei futóbajnokságot is. Rövidesen tagja lett az UTE atlétikai szakosztályának. A következő három évben mezei síkfutásban 800, 1500 és 3000 méteres távokon összesen kilenc országos ifjúsági bajnoki címet szerzett, nem egyet közülük új országos rekorddal, majd 1938-ban 3000 méteres akadályfutásban felnőtt bajnok lett. Abban az évben volt először tagja a magyar atlétikai válogatottnak.

Bár számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kimagasló sikereket, ám mivel a második világháború miatt az 1940-es és az 1944-es nyári olimpiát nem rendezték meg, az ötkarikás játékokon való részvétel kimaradt sportpályafutásából. Legalábbis középtávfutóként…
Ugyanis alig 31 évesen, 1948-ban már a jugoszláv válogatott, 1956 és 1962 között pedig a román válogatott futóinak edzője. Tanítványa volt például a jugoszláv Franjo Mihalić, aki 1956-ban a melbourne-i olimpián ezüstérmes lett maratonfutásban.
A legsikeresebb hazai tanítványai Csányi György, Jeszenszky László, Szentgáli Lajos, Mecser Lajos és Zemen János voltak. A sportvezetéssel nem volt felhőtlen a kapcsolata, mellőzték, tanítványaival nem jutott ki olimpiára. Véleménye szerint, ha jelen lehettek volna a mexikóvárosi olimpián, tanítványa, Mecser Lajos éremmel tér haza. Érdekességként megemlíthető, hogy dr. Török Ferenc, az öttusaválogatott egykori szövetségi kapitánya 1985 őszén Híres Lászlót kérte fel arra, hogy vállalja el az öttusaválogatott futóedzéseinek megtervezését és vezetését. Ezt a pozíciót ő 1986 őszéig töltötte be.

Híres László kiválóan rajzolt és fotózott, sportkarikatúrái ismertek és kedveltek voltak. 1955-ben az atléták közül elsőként kapta meg a „Magyar Sport és Testnevelés Kiváló Dolgozója” kitüntetést. 1961-ben elnyerte a mesteredzői címet. 1987-ben „A magyar atlétikáért” díszplakett arany fokozatával tüntették ki. Göd városa 2002-ben díszpolgári címmel ismerte el sportvezetői és edzői tevékenységét. Budapesten hunyt el 2008-ban. Hamvai a felsőgödi Jácint utcai temetőben nyugszanak.