Pro Urbe

Wagner László

1956-ban született Budapesten. Pedagógusi pályáját képesítés nélküli testnevelőként kezdte 1976-ban egy fővárosi általános iskolában. Munka mellett szerzett diplomát a Budapesti Tanítóképző Főiskolán 1980-ban, majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán 1983-ban, végül pedig 2001-ben a Testnevelési Egyetemen. 1979 és 1989 között versenyszerűen kézilabdázott, s e sportágban edzői képesítéssel is rendelkezik.

1994-ben költözött családjával Gödre, s a következő évben már a Piarista Szakiskolában tanított testnevelést. Közel húsz év után vált meg a gödi intézménytől, s azóta a váci Király Endre Szakképző Iskola testnevelőtanára.

Felesége, Wagnerné Éry Júlia magyartanár, fejlesztőpedagógus. Nagyobbik lánya, Nóra a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar–esztétika szakát végezte el, Sára lánya pedig az ELTE-n szerzett diplomát, jelenleg újságíró. Bálint fia a váci Madách Imre Gimnázium testnevelőtanára, s emellett futballedző.
Wagner László már fiatal tanárként rendszeresen szervezett iskolai házi versenyeket, sportdélutánokat, túrákat, nyári táborokat, – az esetek többségében nem csupán diákjainak, hanem azok szüleinek, testvéreinek is. Gödön az ő nevéhez kötődik a „Belépés családostul” (BeCsal) mozgalom kereken húsz évvel ezelőtti útnak indítása. A gyerekeknek, a családoknak, a teljes gödi lakosságnak szóló szabadidősport- és kulturális, elsősorban zenei programsorozat azóta is töretlen népszerűségnek örvend városunkban.

Lehetetlen még csak címszavakban felsorolni is a BeCsal azon sport- és kulturális eseményeit, amelyeknek Wagner László volt az ötletgazdája, illetve fáradhatatlan szervezője, motorja. Sportmajálisok, szakági sportnapok, gyalogos, biciklis és vízitúrák, juniálisok, sárkányhajózások, Szüreti és Mikulás-sportnapok, Családi Foci Kupák… E szabadidős sporteseményekre számos alkalommal sikerült meghívnia híres sportolókat, olimpikonokat, a hazai sportélet mai és hajdani kiválóságait.

Hosszú esztendők óta viszik országhatárig, sőt immár azon túlra városunk hírét a családi templomi hangversenyek, a Gödön élő művészek koncertjei, a Gödi Barokk Napok, kamaraestek, a jótékonysági zenei koncertek – és a sor még folytatható lenne. S íme, néhányan a fellépő művészek közül: Pászthy Júlia, Berkes János, Karosi Júlia, Kállay Bori, Rohmann Imre és Ditta, Fassang László, Dresch Mihály, Kőszegi Imre, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Klukon Edit, Ránki Dezső… Utóbbi, a kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze az első, feleségével közös gödi föllépését követő reggelen ezt az e-mailt küldte Wagner Lászlónak:
„Köszönjük a csodálatos vendéglátást. Minden szempontból jól éreztük magunkat, a terem, a közönség, a zongorák, a kedvesség, a hangulat, minden kivételes volt. Éppen arról beszéltünk az imént, hogy ezután csak ilyen esteket kellene csinálnunk.”
Wagner László bő két évtizedes kulturális szervezőmunkája elismeréseképpen a Pro Urbe-díjat 2022. augusztus 19-én vehette át.