Díszpolgárok

Dr. Varasdy Sándorné, Zichy Henriette grófnő

  1. Főoldal
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Hírességek
  6. /
  7. Dr. Varasdy Sándorné, Zichy...

Gróf Zichy Henriette 1906. április 25-én született. Hét éven át volt Budapesten a francia nevelőapácák iskolájának növendéke, s negyedik elemitől kezdve francia nyelven oktatták, kivéve a magyar irodalmat és történelmet, valamint a hit- és erkölcstant. Apai nagyanyja morva származású grófnő volt, ezért otthon németül beszéltek egymással.

Az édesanyja, Széchenyi Marietta ükunokája volt Széchenyi Ferencnek, a Nemzeti Múzeum alapítójának, akinek Pál fia második felesége gróf Zichy-Ferraris Emilia volt. Az ő révén Henriette egyenesági leszármazottja Stuart Máriának.

Az ifjú grófnő 1924-ben kötött házasságot dr. Varasdy Sándor orvossal, aki 1896-ban született hétszilvafás nemesi családban. Szombathelyen éltek, s ott született három gyermekük, Emília, Ernő és Frigyes.

Dr. Varasdy Sándor a városi MÁV igazgatóság főorvosa volt, Henriette pedig – mindenféle fizetség nélkül – szociális munkát végzett, ebédet osztott a népkonyhán, jótékony célú rendezvényeket szervezett, melyek bevételei gyermekintézményeket gazdagítottak.

1939-ben férje a fővárosi MÁV Kórház orvosigazgatója lett, s az is maradt egészen 1948-ig, amikor is politikai okokból elbocsátották állásából. Ekkor költöztek Felsőgödre, ahol Varasdy orvosi álláshoz jutott, felesége pedig tovább folytatta karitatív munkáját, illetve fizetés nélküli asszisztensként dolgozott a férje mellett.

Keta néni még a szülői házban tanulta meg, hogy minden ember Isten teremtménye, és hogy az emberi kapcsolatokban csak a szeretet számít. Már három gyermekét nevelte, amikor közel kerülve a római katolikus egyház világi szervezetéhez, az Actio Catholicához, vállára vette a szegények, az elesettek sorsát. A második világháború alatt ő szervezte meg a hadiárvák, hadiözvegyek segítését. Sajátos módszert választva, és az életét is kockáztatva zsidó csecsemők százait mentette meg. A háború után felállított egyházi népkonyhákon kiéhezett pestiek ezreit táplálta a nyugati egyházakkal tartott kapcsolatai révén. Később a nyomorgó pesti gyermekeket vitte vonatszám vidékre, illetve külföldre felerősödni. Mindszenty József hercegprímás letartóztatásával megszakadt áldásos tevékenysége.

Idős korában, amikor egyedül maradt, sokszor emlegette, hogy ő, aki egész életében csak adott, most arra szorul, hogy mások segítsenek rajta. Látása, hallása egyre romlott, egy combnyaktörést követően a mozgása nehézkessé vált. Szellemi frissességét mindvégig megőrizve 94. életévében érte a halál. Göd Város Önkormányzata 2002-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott dr. Varasdy Sándorné, született Zichy Henriette grófnőnek.